NÅR KATTEN DIN BLIR SENIOR
En katt kalles gjerne for senior fra 9 år og oppover. Noen katter begynner å vise aldersrelaterte tegn så tidlig som 7 år, mens andre fremdeles er like frisk og rask som en ungkatt når de kommer i 10 års alderen.
Aldring er en naturlig prosess, og selv om mange sykdommer og helseproblemer hos eldre katter ikke går ann å reversere, kan de ofte kontrolleres. Nøkkelen til god livskvalitet er å arbeide forbyggende, og å gjenkjenne sykdomstegn så tidlig som mulig, slik at behandling kan settes inn raskt.
Hva skjer når katten min blir eldre?
Aldringsprosessen er ledsaget av mange fysiske og atferdsmessige endringer.
-
Sammenlignet med yngre katter er immunforsvaret til seniorkatter mindre i stand til å stå imot infeksjoner. Kroniske sykdommer som ofte er forbundet med aldring, kan svekke immunforsvaret ytterligere.
-
Dehydrering er en konsekvens av mange sykdommer som er vanlig for eldre katter, og reduserer blodsirkulasjonen samt påvirker immunforsvaret.
-
Huden blir tynnere og mindre elastisk, og har redusert blodsirkulasjon og er mer utsatt for infeksjoner.
-
Eldre katter steller seg mindre, noe som kan føre til matt pels, vondt lukt og eventuelt betennelse. Klørne er ofte gjengrodde, tykke og sprø.
-
Atferdsendringer som blant annet desorientering, overdreven mjauing og sosial distansering.
-
Tannproblemer er ekstremt vanlig hos eldre katter, og kan gi betydelig smerte og gjøre at katten spiser mindre.
-
Hørselstap er vanlig, synsforstyrrelser kan også oppstå. Nedsatt luktesans kan påvirke appetitten, men ubehag i forbindelse med tannproblemer er en mer sannsynlig årsak til tap av appetitt.
-
Nyresvikt er en vanlig sykdom hos eldre katter, og symptomene varierer.
-
Leddgikt er også vanlig hos seniorkattene, men ikke alle blir halte. Ofte ser man at kattene er mindre bevegelige og hopper ikke like mye rundt som tidligere.
-
Høyt stoffskifte (hypertyreose), høyt blodtrykk (hypertensjon - ofte et resultat av enten nyresvikt eller høyt stoffskifte), diabetes, inflammatorisk tarmsykdom og kreft er også tilstander som er mer utbredt hos katter når de blir eldre.
Er katten min syk, eller er det bare alderdom?
Aldri anta at endringene du ser hos seniorkatten din bare skyldes alderdom, og derfor ikke kan behandles. Mange eiere av eldre katter merker ofte endringer i kattens oppførsel, men anser disse endringene som et unngåelig resultat av aldring. Imidlertid bør enhver endring i kattens oppførsel eller fysiske tilstand vurderes av en veterinær. Da kan eventuelle problemer oppdages tidlig, og behandling settes i gang raskt.
Sykdom i et hvert organsystem eller enhver tilstand som forårsaker smerte eller svekker bevegeligheten, kan føre til atferdsendringer, f.eks.:
-
En engstelig katt kan bli aggressiv når den har smerter (f.eks. på grunn av tannproblemer) eller ikke klarer å bevege seg som normalt (f.eks. på grunn av leddgikt)
-
Den økte urinproduksjonen som ofte skyldes sykdommer som er vanlig å se hos seniorkatter (f.eks. nyresvikt, diabetes, høyt stoffskifte) kan føre til at kattedoen blir tilsmusset raskere enn forventet og kan føre til at katten gjør fra seg utenfor kassen. Har katten problemer med bevegelsesapparatet (leddgikt) kan han også ha vanskeligheter med å gå opp i kattekassen.
-
Eldre katter kan være mer følsomme for endringer i miljøet, siden deres evne til å tilpasse seg ukjente situasjoner avtar med alderen.
Hvordan kan jeg holde seniorkatten min frisk?
Nøye observasjoner er et av de viktigste verktøyene du har for å holde din seniorkatt frisk. Ta gjerne jevnlige helsesjekker selv mens du koser med katten din. Ta en titte i munn, øyne og ører og stryk over hele kroppen for å se etter sår, hevelser og kuler. En seniorkatt bør også inn til veterinær to ganger i året for en grundig helsesjekk.
Daglig pelsstell: Ved å jevnlig fjerne løs pels kan du hindre at katten svelger dette og at det dannes hårballer. Børsting stimulerer også blodsirkulasjonen og talgkjertlene, noe som gir sunnere hud og pels. Klørne bør også sjekkes og trimmes om nødvendig.
Tannpuss: Daglig tannpuss med tannkrem tilpasset katter er den mest effektive måten å forebygge tannproblemer på. Tannsykdom er veldig vanlig hos eldre katter og kan føre til andre helseproblemer, så det er svært viktig å opprettholde god munnhygiene. Er det umulig å pusse tennene på din katt, ta en prat med din veterinær – det finnes flere forebyggende alternativer.
Ernæring: Mange katter blir overvektige når de blir eldre, er din katt overvektig bør du kontakte din veterinær for å finne passende fôr. Andre katter blir faktisk tynne når de blir eldre. Vekttap kan være forårsaket av en rekke medisinske problemer som nyresvikt, og spesielle dietter kan være svært gunstige for å håndtere disse problemene.
Redusere stress: Å redusere stress når det er mulig er veldig viktig siden eldre katter vanligvis er mindre tilpasningsdyktige. Å introdusere ett nytt kjæledyr kan være en traumatisk opplevelse for eldre katter, og bør unngås om mulig. Å flytte til et nytt hjem kan være like stressende.
Katter er eksperter på å skjule sykdom, og eldre katter er ikke noe unntak. Det er vanlig at en katt har et alvorlig medisinsk problem, men likevel ikke viser noe tegn før tilstanden er ganske avansert. Siden de fleste sykdommer kan håndteres mer vellykket når de oppdages på et tidlig tidspunkt, og behandling settes inn raskt, er det viktig at eiere av seniorkatter følger nøye med på kattens atferd og helse.
Hvordan kan veterinæren hjelpe?
Akkurat som at dine observasjoner kan bidra til å oppdage sykdom på et tidlig stadium, kan også helsesjekker hos veterinær gjøre det. Din veterinær vil nok anbefaler en helsesjekk oftere når katten din blir senior – og har din katt en underliggende sykdom er ofte regelmessig kontroller å anbefale.
Blodprøver, undersøkelse av avføring og urinanalyse bør gjøres minst en gang i året. På denne måten kan eventuelle avvik bli oppdaget og behandlet tidlig, og pågående medisinske tilstander kan vurderes.